31 oktober 2011

Om den s.k "hästvärlden".

Detta kommer bli en utmaning för mig att skriva ner detta på ett tydligt sätt. Men jag ska verkligen försöka få fram min poäng (om det nu finns någon sån) så bra det bara går. 

Jag har funderat ganska mycket över det här med "skitsnack",  hur hästfolk beteér sig generellt sätt och hur det påverkar både sin egen ridning och sin motivation till att hålla på med hästar/träning och tävling. Eftersom det absolut inte finns några vetenskapliga studier inom detta ämne (haha) så kan jag enbart skriva om hur jag själv tänker och upplever detta. Detta är alltså bara min egen bild och jag generaliserar säkert en hel del!

Jag har alltid ogillat när människor slänger ur sig en massa åsikter om andra, särskilt när det mest är en massa antagande och gissningar. Människor över lag älskar både skvaller och att uttrycka sin egen åsikt om saker och ting. Detta gäller ju även inom "hästvärlden". Man hör ofta att vissa klagar över häst-folks skitsnack om varandra. I många av dessa fallen är dem som klagar, även dom som själva pratar lite för mycket om andra. Antagligen hänger detta ihop med en osäkerhet och ett behov av att hävda sig själv, men det är i och för sig en annan diskussion och den diskussionen har det ältats alldeles för länge om nu. Det snackas en jävla massa om varandra, thats it. Allt detta negativa, tror jag, leder till att många får sämre självförtroende i sin ridning. Även motivationen påverkas negativt. Om man är lite osäker på sin egen förmåga kan ju en endaste liten negativ kommentar dra ner glädjen rejält.

Förut, innan mitt uppehåll med ridningen under förra året, kunde jag hänga upp mig på människors klumpiga kommentarer. Istället för att direkt svara tillbaka, tex fråga hur dem menade, så blev jag irriterad, höll tyst och var arg istället. Om detta skedde mellan två klasser på en tävling kunde en sån kommentar påverka vårt resultat negativt. Jag tror det är ganska vanligt att man gör så. Och det är också ganska vanligt att folk, hejvilt kommenterar ens ridning även om man inte ens bett om det. Men, så är det bara, och man kan ju inte gå runt med öronproppar hela dagarna för att slippa höra..

Jag har kommit fram till en del saker som hjälpt mig att "komma runt" detta. Först och främst så ska man ju skita totalt i andras åsikter och kommentarer, vilket är lättare sagt än gjort. Jag har mer och mer börjat tänka att;

  • Allt som jag inte kan kontrollera (dvs åsikter, kommentarer) ska jag inte lägga energi på.
  • Alla kommentarer som jag inte lär mig något av ska jag heller inte lyssna på.
  • Jag tänker mig att jag har en helt egen bubbla (allt jag själv kan kontrollera) som ingen annan ska få påverka på något vis. Denna bubblan är "helig" för mig, och här bestämmer bara jag!
  • Jag ska bara jämföra mig med mig själv och ingen annan.
  • Jag ska bara ha positiva tankar och förståelse för andra eftersom negativa tankar skapar negativ energi och som sedan påverkar mitt eget resultat negativt.

Dessa olika punkter har jag medvetet och omedvetet "jobbat" med ända sedan i våras när jag bestämde mig för att börja rida och tävla igen. Alltså, om man är en person som lätt tar åt sig och påverkas av negativ energi så är det inte särskilt lätt att bara "sluta lyssna". Jag tror att man måste se det lite som en process. Man måste kartlägga sig själv och hur man fungerar för att sedan öva in ett beteende. Jag tror inte att man är "antingen eller", alltså att man antingen påverkas av "negativ energi" eller att man inte alls gör det. Jag tror att alla påverkas mer eller mindre. Sen tror jag det spelar ganska stol roll vilken miljö man är i. (Tex kollektivt stall = hög sannolikhet för fler åsikter än om man har eget stall och sköter sitt eget)

 Hur som helst; allt som man själv kan kontrollera går att påverka! 

För min egen del har detta "mentala arbete" lett till en enormt ökad motivation och glädje till att träna/tävla och att hålla på med hästar. Jag tycker verkligen det är skitkul med allt just nu. Och jag hoppas att all denna positiva energin smittar av sig som fan genom bloggen! :D



7 kommentarer:

Linnea sa...

Åh tack för ett trevligt och bra inlägg!! Förstår precis vad du menar och håller med till tusen!
Själv är ja som du, tänker för mkt vilket leder till ond energi, i värsta fall blir det att jämföra sig med andras tävlingsresultat =inget bra!! Började själv med att sluta titta på resultatlistor för att bara tänka på mig själv osv:)

Tack för de resterande tipsen!
Ännu en gång stort tack för världens bästa blogg!! älskar´t:D

Tess Klintestam sa...

Ååh du är så bra Erika! Me lööve this. Jag känner precis likadant och jag jämför mig aldeles för mycket med andra och deras resultat istället för att bara fokusera på mig själv och mina resultat. Blir också arg över folk som bara slänger ur sig saker istället för att låta det va..

Tack för tipsen, lätt att jag ska ta åt mig av dom :D

(sen en fråga om nått helt annat, vad äter du till frukost? för visst får man inte äta bröd under LCHF, eller har jag fattat fel? min favissak på hela dagen är nämligen frukostmackan haha)

Gallimatildas sa...

Så rätt du har my darling! Och en annan sak man kan göra, som dessutom är ganska underhållande, är att, när någon säger något pikande/menande osv, direkt säga "Men vänta nu. Vad menar du när du säger så?". Mohaha.

Erika sa...

Tusen tack båda två, åh vad glad jag blir för era ord! :D

Tess, jag tänkte göra ett inlägg om frukost och lite sånt snart så håll ut. (Jag är nämligen också jääävligt förtjust i frukostmackan, eller mackor över huvud taget haha ;D )

Erika sa...

Ja men eller hur Matte! Varför vågar man så sällan ifrågasätta när någon säger något? Det är ju egentligen bättre att vara tydlig och visa direkt när man tar illa upp än att gå iväg och tjura för sig själv!

emelie sa...

Riktigt bra skrivet!

Johanna sa...

Hej Erika! Jag hittade nyss till din blogg. Himla bra. Kul att du hittat tillbaka igen. Låt ingen trampa på dig!
Kram
Johanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...